2023.09.28.

XVII. ONLINE BIBLIAISMERETI JÁTÉK

A Magyar Bibliatársulat Alapítvány online bibliaismereti versenyt hirdet Kincskeresés a Biblia földjén címmel. A játékra középiskolásokat, valamint főiskolásokat, egyetemistákat és más fiatal(os) felnőtteket is szeretettel várunk.

A verseny nem titkolt célja rávenni a fiatalokat arra, hogy minél gyakrabban és minél nagyobb kedvvel vegyék a kezükbe a Szentírást. Úgy véljük, ehhez az egyik legjárhatóbb út, ha különféle feladatokat kell megoldaniuk, amihez forgatniuk kell a Bibliát.

JELENTKEZÉS

A versenyre bármilyen középiskolás diák, főiskolás, egyetemista és más fiatal(os) felnőtt jelentkezhet felekezeti hovatartozástól függetlenül a lenti űrlap kitöltésével. Egyéni versenyzők és legfeljebb 3 fős csapatok jelentkezését várjuk. A regisztráció határideje 2023. október 8. (vasárnap) éjfél.

A JÁTÉK MENETE

A verseny 5 héten keresztül tart, és az első feladványokat 2023. október 9-én, hétfőn tesszük közzé. Minden héten 6 egymásra épülő feladványt kell majd megoldani: az első feladvány megoldása vezet el a második feladványhoz, annak megoldása a harmadikhoz, és így tovább.

Minden hét elején egy feladványt teszünk közzé a www.bibliatarsulat.hu/jatek oldalon. Ennek megfejtését mindig ékezetek nélkül és kisbetűvel kell majd beírni a böngésző címsorába a játék címe után, például bibliatarsulat.hu/jatek/elsomegoldas. Az így létrejövő új link beírásával lehet eljutni arra az oldalra, ahol a következő feladvány lesz. Ennek megoldását ismét a böngésző címsorába írva (például bibliatarsulat.hu/jatek/masodikmegoldas) érhető el az azt követő feladvány, és így tovább. Minden héten az utolsó választ egy megadott Szószalagba kell beírni. Az újabb kérdéseket hétfőnként tesszük közzé honlapunkon, a korábbi feladványok hétfőtől már nem lesznek elérhetők. A játék végső megfejtéséhez szükséges információkat az utolsó héten küldjük majd el, és a résztvevőknek mindössze egy szót kell beküldeniük az info@bibliatarsulat.hu címre 2023. november 12-én (vasárnap) éjfélig.

DÍJAK

A helyes megfejtést beküldők között könyvcsomagokat sorsolunk ki.

Minden jelentkezőt sok szeretettel várunk!Kincskeresés a Biblia földjén

Kincsvadászok és régészek

Kétszáz évvel ezelőtt még csupán a kincsvadászok végeztek „régészeti jellegű” tevékenységet. Ezek a kalandorok óriási károkat okoztak, amikor kifosztották az ősi települések romjait… A régészet mint tudomány csak a 19. században fejlődött ki Európában, a régiségkereskedelemből.

Miért fontosak számunkra a régészeti felfedezések?

Az utóbbi kb. 150 év során Izraelben és környékén is számtalan értékes leletet hoztak felszínre a régészek. Ezeknek azért is nagy a jelentősége, mert a leletek Biblián kívüli információkat nyújtanak, amelyeket azután összevethetünk a Bibliában leírtakkal. Így fény derül arra, hogy megerősítik-e azt, amit a Szentírásban olvasunk.

Persze akadnak olyan régészeti leletek, amelyek ellentmondanak a bibliai beszámolóknak, vagy azoktól független eredményeket mutatnak. Éppen ezért minden leletet alapos vizsgálatnak kell alávetni, mielőtt összekapcsolnánk a bibliai elbeszélésekkel. Mindenesetre azt kijelenthetjük, hogy a régészeti felfedezések túlnyomó többsége alátámasztja az Ó- és Újszövetségben leírtakat. Ezenkívül sok izgalmas dolgot árulnak el, különleges háttérismereteket is nyújtanak, amelyek közelebb hozzák a bibliai szereplőket, és segítenek nekünk jobban megérteni egy rég letűnt korszak kultúrájának legkülönbözőbb területeit, a Szentírásban lejegyzett történelmi eseményeket. De talán még ezeknél is érdekesebb, ahogyan szinte életre keltik azt a számunkra sokszor már nagyon távolinak és idegennek tűnő, titokzatos világot, amelyben Ábrahám, Mózes, Dávid, a názáreti Jézus vagy az első keresztények éltek!

Milyen lehetett az a különös világ, amelyben a Teremtő Isten egyszer csak megszólította Ábrahámot, beavatta és be is vonta őt az egész emberiséget átfogó tervébe? Hogyan és milyen körülmények között éltek később az ő leszármazottai, amikor Isten velük is sorra kapcsolatba lépett, elkezdte formálni őket, és fontos feladatokat adott nekik megmentő tervében? Ebben a világban bízta rájuk tulajdonképpen a Szentírást, hogy egyre jobban megismerjék Őt, és a föld minden népének közvetítsék üzenetét, hogy az élet több annál, mint amit látunk, és hogy reménységgel tekinthetünk a jövőbe. A Biblia Isten szeretetét hirdeti az emberek iránt, és hogy ki akar minket emelni az elvesztettségünkből, s végül a teljes szabadulásunkról is gondoskodik majd – ha egyedül benne bízunk.

A 7,5 méter hosszú Ézsaiás-tekercs részlete (Ézsaiás próféta könyve)
A holt-tengeri tekercsek közül ez a leghíresebb és az egyik legjobb állapotban maradt fenn, a bal alsó részén javításokkal (Israel Museum, Jeruzsálem)

Kirándulj velünk a Biblia titokzatos világába!

Ebben a bibliaismereti játékban sorra vesszük a legjelentősebb és legérdekesebb régészeti felfedezéseket – néhány olyan tárggyal együtt, amelyek talán örökre elvesztek. Arra keresünk választ, hogyan kapcsolódnak ezek a Szentíráshoz, illetve hogyan támasztják alá az ott leírtakat. Rövid videók segítségével bepillantunk majd egy 2017-ben megújult és igazán különleges múzeum lenyűgöző világába is, ahol végigkísérhetjük a Biblia alaptörténetét a teremtéstől kezdve az Újszövetségen keresztül egészen addig a korig, amelyben megalakultak az első keresztény közösségek.

A 3D virtuális kiállítás segítségével körbejárhatjuk az egész múzeumot: https://bibliamuzeum.com/BM-3D/