2020.07.12.


Haladó szint, X. online bibliaismereti játék, 2019. ősz
 

4. hét

A zsidó nép 12 törzse végül letelepszik az ígéret földjén. Majd miután a Júda törzséből származó Dávid trónra kerül, Izráel egységes, erős és sikeres nemzetté kovácsolódik. Dávid Jeruzsálemet teszi Izráel fővárosává, és oda viteti az Isten jelenlétét jelképező szövetség ládáját is. Amikor azonban templomot akar építeni Istennek, ő megfordítja Dávid tervét: nem Dávid fog Istennek házat építeni, hanem éppen Isten akarja építeni Dávid királyi házát (dinasztiáját).

 

4. A Dáviddal kötött szövetség

Dávid király szobra (Jeruzsálem)

Isten ígérete a Dáviddal kötött szövetségben:

  • Dávid utódja fogja felépíteni a templomot Jeruzsálemben, és
  • Dávid királyi háza (dinasztiája) örökre fennmarad.

Dávidnak és utódainak kötelessége:

  • legyenek hűségesek Istenhez, és
  • a törvénynek megfelelően vezessék Izráelt.

Isten továbbra is együtt marad népével, de mostantól ez új módon történik: Dávidnak a királyi házán fogja megmutatni hatalmát, hűségét és szeretetét. Izráel élén ezentúl olyan királynak kell állnia, aki Isten kegyelmes uralmát közvetíti a népnek, és aki elősegíti, hogy a szövetségi elhívásnak megfelelően éljenek: legyenek áldássá a világ népei számára.

Haladó szint, 4. hét, 1. kérdés

A 2Sám 7-ben Isten egy újszerű és örök szövetségi kapcsolatra utal Dávid utódjával. A bűnt neki sem fogja elnézni, de szeretete örökre vele marad majd: „nem vonom meg tőle szeretetemet, ahogyan megvontam Saultól, akit eltávolítottam előled. Így a te házad és királyságod örökre megmarad, és trónod örökre _____ lesz.” Mi a hiányzó szó?

 


 
A választ megkeresheted

  1. A megoldást mindig csupa kisbetűvel és ékezetek nélkül írd be a böngésző címsorába, a bibliatarsulat.hu/jatek/halado/ után.
  2. Nyomj ENTERt.