2023.12.06.

Óriás Károli, avagy félre az okuláréval!

A Magyar Bibliatársulat idén májusban hirdette meg azt az adománygyűjtő akcióját, amely idősek és gyengén látók számára is jól használható, nagyméretű Bibliák nyomtatását célozta. Idén júniusban a Kálvin Kiadó gondozásában megjelent kuriózum Szentírásból egyet-egyet az evangélikus egyház idősgondozást végző szeretetotthonainak is – hasonlóképpen az e feladatot végző református és baptista intézményekhez – felajánlottak.

Az Ördögárok utcai Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthonban december 13-án Burján Tamás, a társulat egyik munkatársa adta át az A/4-es formátumú vaskos kötetet az intézmény vezetőinek, Sztojanovics András igazgató lelkésznek és Jegesi Zoltánné otthonvezetőnek.

Miközben a Sarepta adventi lilába bújtatott legfelső emeleti termében zajlott az ünnepélyes átadás, a pesthidegkúti evangélikus gyülekezettel közösen használt kápolnában a december 20-án megrendezendő karácsonyi műsor szereplői próbáltak.

A műsorban nem szereplő tíz-tizenkét, a Biblia iránt érdeklődő lakónak elsőként Sztojanovics András lelkész beszélt a terjedelmes kötet további sorsáról. „Mivel egy példány van belőle, nagy becsben fogjuk tartani” – hangsúlyozta. Bárki kölcsönkérheti egyéni olvasásra, de aranyszabály, hogy aztán mindig vissza kell vinni az irodába, hogy más is hozzájuthasson.

Az idős hölgyek és urak koszorújában Burján Tamás röviden bemutatta a Magyar Bibliatársulat munkáját, és az „óriás Károli” előtörténetéről is beszélt, majd rövid áhítatot tartott Fil 2,5–8 alapján. Két adventi dal keretezte az alkalmat, a Jöjj, népek Megváltója és Ó, jöjj, ó, jöjj, Immánuel.

Az evangélikus egyházzal való hatékony együttműködésről tanúskodik a bibliatársulat egy másik akciója is: az újonnan átvett iskolák közül öt középiskolába – Kiskőrösre, Mezőberénybe, Budapestre, Nyíregyházára és Szarvasra – háromszázhatvannégy Bibliát juttatott el az alapítvány a kilencedik évfolyamot kezdő tanulóknak.

Kinyik Anita, Evangélikus Élet

(forrás: www.lutheran.hu)

 

 

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157632428617281 ” type=”galery”]