2023.12.06.

„Jövevény voltam és befogadtatok…” – pünkösdi bibliaolvasás a Deák téren

A Magyar Bibliatársulat, a Kálvin Kiadó, a Luther Kiadó és a Református Közéleti és Kulturális Központ szervezésében a Deák téri evangélikus templom lépcsőjéről különböző nyelveken olvasták fel a Szentírás egyes részeit.

A rendezvény alapgondolata, a pünkösd csodájára emlékezve valóságosan kivinni az utcán járó emberek közé a Szentírás szavait. A Szentírás üzenete így 2008 óta, immáron hatodik alkalommal, pünkösd második napján a Deák téri evangélikus templom lépcsőjéről hallható. A bibliaolvasás egyik érdekessége, hogy nemcsak magyarul, hanem más nyelveken is felolvasták az egyes szentírási történeteket, így az érdeklődők többek között németül, angolul, héberül vagy olaszul is hallhatták a Szentírás egyes részeit. Idei évben a nyilvános bibliolvasás kísérőrendezvényeként a Magyar Bibliatársulat és a Református Menekült Misszió közös kiállítása is megtekinthető volt a téren. A „Jövevény voltam és befogadtatok…” (Mt 25,35) című kiállítással a szervezők az idegenekkel való szolidáris viselkedés bibliai gyökereire kívánták a látogatók figyelmét felhívni.

Pecsuk Ottó református lelkész, a Magyar Bibliatársulat elnöke az evangelikus.hu kérdésére elmondta: „A nyilvános bibliaolvasással az Apostolok Cselekedeteiben olvasható pünkösdi csodára kívánunk nemcsak emlékezni, hanem azt felevelenítve, annak üzenetét komolyan véve, magunk is aktívan részesei kívánunk lenni az evangélium hirdetésének.” A kiállítással kapcsolatban Pecsuk Ottó elmondta, hogy a migráció kérdése nem újkeletű, hiszen a Biblia számos helyen foglalkozik a jövevényekhez, idegenekhez való hozzáállás kérdésével. Mózes könyveiben világosan kirajzolódik, hogy a jövevényeket Isten különleges védelme alatt állóknak kell tekintenünk. A mózesi törvények alapján nem lehet a kisebbséget, a bevándorlókat elnyomni vagy kirekeszteni. Ennek feltétele azonban Isten igéje alapján az, hogy a menekülteknek figyelembe kell venniük a többségi társadalom által megszabott társadalmi együttélés szabályait” – fogalmazott a Magyar Bibliatársulat elnöke.

A bibliaolvasást Kiss Ulrich katolikus, Koczor Tamás evangélikus és Pecsuk Ottó református lelkészek közreműködésével ökumenikus, zenés áhítat zárta.

Galambos Ádám
evangelikus.hu

Forrás: http://www.lutherania.lutheran.hu/„jövevény-voltam-és-befogadtatok…”-–-pünkösdi-bibliaolvasás-deák-téren
(A linkre kattintva fotógaléria érhető el)

A Kálvin Kiadó fotói:

Az összes fénykép itt tekinthető meg!
[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157633594389738 ” type=”galery”]