2023.12.06.

Bibliatársulatok vezetőinek találkozója Budapesten

Athén után Budapesten találkoztak a Bibliatársulatok Világszövetségének európai és közel-keleti vezetői. A Szentírás szövegének gondozását, fordítását, kiadását és terjesztését végző társulatok a Magyar Bibliatársulat meghívására jöttek fővárosunkba, ahol háromnapos konferencián vettek részt, valamint a Bibliamúzeumot is megtekintették.

Az egymással földrajzi közelségben és kulturális közösségben működő bibliatársulatok évente találkoznak egymással. A budapesti Bibliamúzeumban január 17-én Európa és a Közel-Kelet, valamint Észak-Afrika és Közép-Ázsia bibliatársulatainak vezetői gyűltek össze mintegy ötven országból, Kazahsztántól Marokkón át Norvégiáig – tudtuk meg Pecsuk Ottótól. A Magyar Bibliatársulat főtitkára elmondta, hogy az elmúlt harminc évben nem volt ilyen bibliatársulati találkozó Magyarországon, az esemény ezért is jelentős.

„Minden résztvevő hozott magával egy újabb kiadású Bibliát a saját országából, így a Bibliamúzeum több mint ötven európai és közel-keleti nyelvű Szentírással gazdagodott. A jelenlegi múzeum elődje 1988-ban jött létre, amikor a bibliatársulatok világgyűlést tartottak a Ráday utca 28-ban, több mint háromszáz résztvevővel. Az új Bibliamúzeummal együtt létrehozott, a Múzeum előtti térben látható installáció a világ nyelveire lefordított Bibliákat és a bibliafordítás történetét mutatja be, és a most ajándékba kapott bibliakiadások is ide kerülhetnek majd.”

A találkozó résztvevői a Bibliamúzeum megtekintése előtt háromnapos konferencián vettek részt. Pecsuk Ottó elmondta, hogy a központi témák a bibliamisszió lehetőségei, állapota Európában és a Közel-Keleten, a Szentírás és a kultúra kapcsolata, valamint a bibliamisszió pénzügyi fenntarthatósága voltak.

„Ez utóbbi azért is fontos kérdés, mert a hagyományos bibliatársulati munka a Szentírás kiadására és árusítására épült. Ma azonban a könyvkiadás sok szempontból válságban van, a bibliák pedig egyre több helyen digitálisan és ingyenesen jelennek meg. A konferencián vizsgáltuk a bibliatársulatok egyházakhoz fűződő viszonyát is. Magyarországon ez a kérdés egyszerű, mert a helyi társulatot az egyházak alapították, de vannak olyan országok, ahol a kapcsolatot külön építeni kell, mert a bibliatársulatokat hívő magánszemélyek hozták létre. A mi helyzetünket stabilnak látták a külföldi vezetők, ahogy hazánkat is biztonságos országnak a politikai rendszer és a kereszténység vonatkozásában” – fogalmazott a főtitkár.

Somogyi Csaba
Forrás: parokia.hu
Képek: Füle Tamás