2023.12.06.

„Ma én is pemon vagyok”

Február 23-án a politikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelában megöltek egy pemon asszonyt és férjét, az őslakos közösség további tizenöt tagja megsérült. A pemonok az ország indián őslakói, akik venezuelai identitásuk mellett megőrizték ősi kultúrájukat. A tragédia Santa Elena de Uairénben történt, amikor a pemonok életüket kockáztatva védték földjüket, és a Brazíliából érkező humanitárius segélycsomagok bejutását próbálták lehetővé tenni. Egyes tudósítások huszonöt halálos áldozatot említenek.

„Tiszteletre méltó ezeknek az embereknek a bátorsága… Ma úgy érzem, én is ehhez a közösséghez tartozom, én is pemon vagyok” – mondta Elionay Caicaguare, a Bibliatársulatok Világszövetségének programigazgatója a venezuelai Barcelonában, ahol sokan imádkoztak a gyászolókért.

A Venezuelai Bibliatársulat főtitkára, Javier Chacón egy interjúban kitért a Bibliatársulatok Világszövetségének nemrégiben elindított projektjére, amelynek keretében pemon nyelvre fordítják le a Szentírást. A rendkívül nehéz körülmények ellenére a fordítók folytatják a munkát, hogy ez a népcsoport is anyanyelvén olvashassa majd Isten igéjét.

Számos bibliatársulat támogatja a márciusban kezdődő venezuelai bibliaosztást, hogy a remény és megbékélés bibliai üzenete eljusson az emberekhez. Várhatóan több ezer Szentírás érkezik majd az összeomlás szélén álló országba. Decemberben a Magyar Bibliatársulat Alapítvány is adománygyűjtő akciót hirdetett a venezuelai bibliamisszió támogatására.