2023.12.06.

Interjú Ficsor Fannival, a Bibliaismereti játék egyik díjazottjával

A közelmúltban ért véget tavaszi online bibliaismereti játékunk. Ez alkalommal az egyik régi versenyzőnket, a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium most érettségiző diákját, Ficsor Fannit kérdeztük a játékról és a Bibliáról.

Már évek óta mindig örülünk, amikor az elsők között regisztrálsz az újabb online játékunkba, és gyorsan beküldöd a megfejtést is. Ez azt jelzi, hogy megszeretted bibliaismereti versenyeinket. Mi tetszik bennük? Melyik tetszett a legjobban?

Valóban megszerettem. Nagyon tetszik a célkitűzése, hogy tényleg a Biblia forgatására inspirál. A szolgálat pedig, amit ezzel végez a Bibliatársulat, példaértékű. Mert nemcsak kitalálták ezeket a jó feladatokat, hanem leveleznek, és jutalmakat is kínálnak fel.

Az a nagyszerű benne, hogy a feladatok nem csak az érdekességekre, inkább a lényegre fókuszálnak. Ezért volt a kedvencem a legutóbbi játék, amiben a Bibliát egészében nézve vettük végig, és az evangéliumot ismerhettük meg.

Vettél már részt korábban valamilyen (iskolai) bibliaismereti játékban?

Nem, még nem vettem részt ezelőtt bibliaismereti játékban. De örülök, hogy ez az online játék nem csak középiskolásoknak szól, így folytathatom, ha lesz még. 🙂

Hogyan és mikor kezdted el olvasni a Bibliát? Mi fogott meg a könyvben?

Mivel keresztyén családba születtem, a Biblia hozzátartozott az életemhez kicsi koromtól kezdve. Minden vasárnap mentünk gyülekezetbe, tartottunk otthon családi áhítatokat, szóval a szüleimmel kezdtem olvasni. Mikor már egyedül is tudtam, esténként ez volt az utolsó, napi programom. Nem biztos, hogy meg tudtam volna indokolni, miért foglalkozom ezzel. Simán jónak éreztem.

Aztán eljött az életemben egy pont, amikor rájöttem, hogy a Biblia nem csupán bibliai történetek sokasága. És én nem is azért szeretném olvasni, hogy azokat tudjam. Megértettem, hogy a bűneim miatt elveszett vagyok, és Jézus az, akinek a kereszthalála bűnbocsánatot, új és örök életet adott számomra.

Ezután már nem a történetek vonzottak. Egyedül Jézus Krisztust szerettem volna megismerni. Ő pedig valóságosan bemutatkozott a Bibliában. Ajánlom mindenkinek ezt a másfajta olvasást. Az egész életemet megváltoztatta! 🙂

Van kedvenc bibliai történeted/szereplőd? Miért érzed közel magadhoz?

Talán Perszisz. Ő csupán egy megemlített nő a Rómaiakhoz írt levél 16. részéből. Azért áll hozzám közel, mert nem vagyok egy főszereplő típus, mégis szeretném, ha így élhetnék, mint ő: Isten dicsőségére! “Köszöntsétek a szeretett Persziszt, aki sokat fáradozott az Úrért.” (Róm 16,12)

Szívesen ajánlanád bibliaismereti versenyünket más középiskolásoknak, illetve felnőtteknek? Miért?

Igen! Olyanoknak is ajánlanám, akiknek nincs Bibliájuk. A játék első feladatsorában megosztanak velünk egy netes Biblia elérhetőséget, és a feladatokhoz egyáltalán nem szükséges teológusnak lenni. A kérdés adott, és általában a megoldás helye is. Egy kis nyitottság szükséges csupán.

Azt is nagyon eltalálták a szervezők, hogy mennyi időt igényeljen. Nem úgy kell elképzelni, hogy akkor most Bibliaismereti játék, mindenki hagyjon magamra egy órára. Heti 10–max. 15 perc az egész. Az idő nem is lehet kifogás. 🙂

A motiváció is elég erős; Isten ajándéka volt számomra, mikor egy őszi játék után az én nevem húzták ki győztesként. Nagyon örültem. Peter Wössner Nem akarom, hogy a kövek kiáltsanak című könyvét választottam többek között, ami igazán tetszett!

Köszönjük az interjút! 🙂

Én köszönöm, nagyon!