2023.12.06.

Túlélőkészlet a Biblia olvasásához

Könyvbemutató a Bibliamúzeumban 2023. április 17-én

Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára az alkalom elején elmondta bevezetőjében, hogy nemrégiben készült egy világméretű felmérés, melynek részét képezte a Szentíráshoz való viszonyunknak a feltárása is. Az eredmény azt mutatja, hogy nem állunk jól sem bibliaismereti, sem bibliaolvasási szempontból sem. Ennek a tendenciának a megfordításában szerepe lehet a Túlélőkészletnek, melynek célja pontosan az, hogy a tizenévesek a könyv segítségével felfedezzék, hogy Bibliát olvasni nem unalmas, sőt, rengeteg kincset találhatnak benne.

Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója elmondta, hogy az eredetileg új-zélandi könyv magyar nyelvű kiadásával a fiatalokat szeretnék bevonni a Szentírás olvasásába, de emellett a már bibliaolvasók és idősebbek számára is fontos támaszt nyújtanának a Túlélőkészlettel. Tudvalevő ugyanis, hogy a Biblia régi és mai fül számára idegen nyelvezetét nehéz olvasni. Igazgató úr úgy fogalmazott, hogy a Túlélőkészlet egy nagy kihívásokkal járó túrára készít fel, gyakorlati tanácsokat és felszerelést is adva az útra. A kiadvány szövege ezért könnyen befogadható lett a fiatalok számára, de nem „lazáskodó”. Együttérző a fiatal korosztállyal, de nem atyáskodó. Megkönnyíti az olvasását, hogy nem feltételez sok előzetes ismeretet, tehát nem kell jártasnak lenni a bibliai szövegekben a megértéshez.

Bölcsföldi András, a teológia spirituálisa bemutatójában a Túlélőkészlet fiatalos és színes grafikái közül a gyalogsági ásót emelte ki, mint szimbólumot. Amint az ásó abban segít, hogy az ember egy túra alkalmával útra, vagy vízre leljen, úgy ez a Túlélőkészlet is lehet egy olyan ásó, mely a Bibliában lévő kincsek kiásásában lehet segítségünkre.

Végül a Teológia két hallgatója beszélt személyes tapasztalatairól a könyvvel kapcsolatban. Elmondták, hogy a könyv tartalmi felosztása nagyon jól épül egymásra, és ez megkönnyíti az olvasást. Nagy segítség, hogy ajánl további olvasnivalót is a Túlélőkészlet mellett, és van egy gyakori kérdések rész a végén, valamint egy mini értelmező szótár is, mely szintén segítség lehet a megértésben. Elmondták, hogy az általános tapasztalat ellenére ezen a kiadványon érezhető, hogy valóban beszéltek az elkészítése során fiatalokkal és valóban figyelembe vették az általuk elmondottakat. A Túlélőkészlet bármelyik oldalán csapják is fel a könyvet, biztos, hogy találnak valamit, ami felkelti a figyelmüket. Továbbá ők is kiemelték, hogy a nyelvezete teljesen illeszkedik a fiatalok igényeihez, nem erőltetett, nem életidegen számukra. Az pedig különösen is nagy előnye a Túlélőkészletnek, hogy nem egy mini lexikon, nem tudást akar átadni, hanem lelki szempontból szeretne hatást gyakorolni az olvasóra.