2023.10.01.

1. A babiloni és a bibliai teremtéstörténet

Szeretettel üdvözlünk a játékban!

A 6 kérdésre 6 szó lesz a válasz minden héten.

A 6. megfejtést ne felejtsd el vasárnapig beírni a mellékelten küldött Szószalagba.

A korábbi feladványok hétfőtől már nem lesznek elérhetők!

Enuma Elis („Amikor fönt…”) teremtésmítosz
Kr. e. 18–17. század
kőtábla Assurbanipal Kr. e. 7. századi, ninivei könyvtárából, Irak
másolat, Bibliamúzeum, Budapest

Több ősi mítosz létezik a világ teremtéséről. Az Enuma Elis (jelentése: „Amikor fönt…”) egy közel 4000 éves babiloni teremtéstörténet. Sok kisebb, egymással csatázó istenről szól, akik közül Marduk kerül ki győztesen, és válik főistenné. Az ember megteremtésének célja mindössze az, hogy a földön élve kiszolgálja az isteneket.

Marduk neve egyébként a Bibliában is szerepel egyszer, amikor Isten meghirdeti Babilon pusztulását: Mondjátok el a népeknek (…): Elfoglalták Babilont! Megszégyenült Bél, összetört Marduk; megszégyenültek szobrai, összetörtek bálványai (Jer 50,2).

Az ősi babiloni teremtéstörténettel ellentétben a Biblia egyetlen Istenről beszél, aki szeretetből teremtette a világmindenséget és benne az embert. Az embereknek szeretetből adta azt a felemelő megbízást, hogy legyenek vele közösségben, és vele együttműködve építsék tovább a teremtett világot. Mózes első könyvének 2. fejezetében több dolog is mutatja Isten szeretetét és gondoskodását. Egy gyönyörű kertben helyezi el az embert, amelyben gyümölcsfák biztosítják a jó eledelt. Majd látván, hogy Ádámnak nem jó egyedül lennie, Isten ezt mondja: alkotok hozzáillő _____, és megalkotja Évát. Keresd meg az 1Móz 2-ben, hogy milyen szót hagytunk ki! *

Példa:

  • Az első kérdésünkre a „segítőtársat” lesz a helyes válasz. A böngésző címsorában (https://bibliatarsulat.hu/jatek/elsohet) most töröld ki az „elsohet”-et. A „segítőtársat” szót pedig csupa kisbetűvel, ékezetek nélkül írd be a böngésző címsorába, a www.bibliatarsulat.hu/jatek/ után, ahogy az alábbi képen látod:
  • Ha így beírtad a helyes megfejtést, nyomj ENTERt. Ekkor jutsz majd el a következő feladvány oldalára.

Nóé bárkájának makettje
Bibliamúzeum, Budapest

A bibliai leírás alapján körülbelül így képzelhetjük el Nóé háromszintes bárkáját: kb. 150 méter hosszú, 25 m széles és 15 m magas lehetett.

Érdekes módon számos ősi civilizációban létezik egy vízözön és az azt túlélő család története, Dél-Amerikától Ázsián át egészen Ausztráliáig! Ebből arra következtethetünk, hogy az ősidőkben egy valóban hatalmas özönvíz áraszthatta el a földet.

* A választ megkeresheted